Reluxa méretre

Reluxa méretre

A reluxák méretre készítve az ablakokon vagy ajtókon akkor a legszebbek és a leghatékonyabbak a napvédelemben, ha az adott nyílászárókra készülnek. Ezért nálunk minden reluxa méretre gyártással készül.

Senki nem örülne annak, ha a vadonatúj reluxáján itt-ott, például kicsit alul vagy kicsit oldalt betűzne a nap amikor éppen árnyékolnia kellene, csak azért, mert a nem pontosan méretre gyártott reluxa nem elég széles vagy nem elég hosszú.

Az árnyékolók nem adnak teljes sötétséget, nem olyanok, mint amikor leengedjük a redőnyt és a nappali világosságban is tökéletesen sötét lesz. A reluxa feladata a kellemes árnyékolás. Ezt csak a reluxa méretre gyártásával érhetjük el, szabvány méretű reluxákkal nem.

Napjainkban, amikor már nincsenek sablon ablakok, előre gyártott ugyanakkora nyílászárók, nem egységesek a házak, a lakótelepek. Mindenkinek egyedi méretre és egyedi igények szerint készülnek a nyílászárói, az azokhoz való kiegészítőket, mint például a reluxákat is egyedileg kell legyártani a tökéletes árnyékolás érdekében.

reluxa méretre

hova szoktuk szerelni a méretre gyártott reluxákat általában?

A reluxákat az ajtók és nyitható ablakok szárnyára szereljük legtöbbször, hogy egyrészt ne akadályozza az ablaknyitást, másrészt pedig azért, hogy a lehető legjobban takarja az üvegfelületet. Ha a reluxák gyártásán kívül a felszerelést is mi végezzük, akkor a pontos gyártási méreteket is levesszük a helyszínen a megrendeléskor, az igényeknek megfelelően. Így tudjuk garantálni, hogy a méretre gyártott reluxa minden egyes ablak esetén pontos legyen. Saját magunk is lemérhetjük a reluxák méreteit, ehhez nyújt segítséget a mérési útmutató.

A megfelelő szélességű reluxa az üvegfelületnél minkét irányban (jobbra és balra) 1-2 cm-rel szélesebb.

reluxa mérés pontossága

Leadott méretek alapján is gyártunk és szállítunk házhoz kész reluxákat. A leadott méreteknek, amennyire csak lehet pontosnak kell lenniük mert szerelésnél 1-1 cm is nagyon sokat számít. Inkább végezzünk ellenőrző méréseket. Gyakorlatban például műanyag ablakoknál ez azt jelenti, hogy az üvegfelület mellett levő üvegezőléc széléig mérjük. A megfelelő hosszúságú reluxa a szárny alsó és felső vízszintes keretének közepétől a közepéig ér, vagyis az üvegfelületnél lefelé és felfelé is kb 2-3 cm-rel hosszabb. A hosszúságnál nagyobb a mozgástér a mérésben, mint a szélességnél. A reluxák méretre gyártásánál a pontos méret elengedhetetlen.

A reluxák utólagos átalakítása nehézkes, ezért nem érdemes tévedni a méretezésben.

Egy méretre gyártott reluxa, ami pontosan az adott ablakra vagy ajtóra készült, hosszú ideig teheti kellemesen árnyékossá a szobánkat a nyári napokon.

ferde reluxa méretre

A reluxák nem csupán szimmetrikus négyzet vagy téglalap alakban gyárthatóak, hanem úgynevezett alakos, vagyis valamilyen oldalon ferde reluxák is kivitelezhetőek.

A ferde reluxák alakja lehet:

  • háromszög
  • trapéz
  • egyik oldalon ferde négyszög
  • kettő oldalon ferde négyszög

Az alakos reluxák gyártási ideje nem hosszabb a hagyományos kivitelűnél, a használatukban van különbség. A ferde kivitelnél – mivel a reluxa valamelyik oldala nem lesz szimmetrikus a szemben levő oldallal – mindegyik oldalt fixen rögzíteni kell felszereléskor, ezért a reluxa fel- és lehúzása nem kivitelezhető, azonban a lamellák dőlésszögét ugyanúgy tudjuk állítani, mint a szabályos négyszög alakú típusoknál.

Sokáig nem volt megoldott probléma, hogy a ferde oldallal rendelkező ablakokra milyen sötétítőt lehet használni, viszont most már reluxákkal is meg tudjuk oldani az árnyékolást. A ferde reluxák is gyárthatóan a színskálánk összes színéből, vagyis a 36 féle alapszín, a 3 féle famintás szín, illetve a perforált és csíkos lamellák is választhatóak.